WELCOME TO MY BLOG

WELCOME TO MY BLOG

Tuesday, 10 May 2011

KeNanGan PraKtiKaL~

          Hari ni aku xtau ler nak watpo...praktikaL pun dah abesh...report pun dah siap hantar...nak koje malas coz takut xdapat cuti nanti time event Kosmo hujung bulan ni...so better aku cariklaa koje bulan 6 nanti...huhuhu~  Tapi citer pasal praktikal kan...aku xleh lupa konangan2 aku di akademi Etiqa....bukan akademi fantasia tau...huhuhuhu! praktikal bermula bulan Jun Tahun 2010..... Kat sana aku knal ramai agent2 takafuL yg gompak2....diowng punya kegigihan xleh nak cakap pape ar...gunung everest pon diowng leh lintas sonang2 jek tau..hehe~ kat sana aku knal en .Siddiq...mamat ni terkenal kerna dek rambutnye yg Free Hair di kpala...i mean BOTAK! hehee! tp dia punya brain mmg brilliant giler...umur 50+ tp mcm owg muda.....

Bersama-sama En.Siddiq
          Aku teringat ada satu mind game dia handle.....semua peserta kursus di mintak tutup mata n release kan apa2 yg kitaowng duk sibuk fikirkan or ingatkan....means kosongkan fikiran...hehehe~time tutup mata en.siddiq pun huha huha ar sbb aku xingat pe dia ckp time tu sbenarnya tp yg pastinya sesuatu yg leh motivatekan kitaowng ar...hehee....Then pas 10 minit tu...."OK! Now you all can open your eyes slowly!" bilang en.siddiq~ hehe! Aku pun buka la mata slow2 masa tu...rasa cam nak tertido jerk time tu.....hehehe~ Then en Siddiq tanya setiap owg pe yg kowang nampak dgn diri kowang time kowang tutup mata....??? sowang2 ar kena jelaskan....ada yg nampak diri masing2 dari jauh ar...ada yg nampak diri-sndiri di tempat yg tinggi....Yg xnaMpak diri-sendiri lagsung pun ada...hehee.....smpaila aku yg paling last dia tanya..... "En.Pojie! apa yg kau nampak tentang diri kau time ko tutup mata tadi?"  aku dgn muka cumelnya terus jawab.... "SAya teNgah meRaSa MeManDu Lamborghini En.siddq!"  ( Diiringi dgn suasana sorakan member2 dalam dewan time tu) Mana x nye...owg len duk sibuk nampak diri-sendiri dari jauh...tp aku sowang je duk sibuk merasa tgh panDu KeretA impian aku...huhu~

eN.SiDDiq terangkan tentang Mind Gamenya.....
        Then...tnpa membuang masa...En.Siddiq jelaskan tentang kaitan vision2 kami dgn mind games nya....katanya....mereka yg lain yg hanya nampak diri mereka dr jauh xkisahla tgh watpe pun...masih berada dalam alam yg 50-50 dalam dunia pekerjaan....means still xyakin pada diri-sndiri & belum de motivate yg cukup utk mengharungi dunia sbenar...but utk Aku....katanya...aku adalah seorang yg akan genggam betul2 apa yg aku nak capaikan dalam dunia pekerjaan...iaitu seorang yg jenis akan fight utk hidup coz aku mampu merasa tgh memandu LamborgHinI banding peserta2 yg lain...betul ke En.siddiq?? smpai skang aku stiLL ingat & pegang pe yg dia ckapkan tu...........kata2nya wat kan aku sedar pe yg aku perlu kejar pasni! even sukar mana pun impian aku tu...hope satu hari nanti aku dapat bina impian aku tu....aku kena koje keras utk biNa pe yg aku impikan sbb tu sume minat aku! huhuhuhu~ papepun thans to en.siDDiq coz dia betul2 beri aku motivasi yg boleh aku jadikan inspirasi utk aku capai imPian aku...Buka PerNiagaaN FutSaL....Hope so!

        Kat akdemi Etiqa pun aku de blajar berlakon...berlakon apa ek?? bukan lakonan drama2 tau...tp berlakon cmner ko nak approach customer ko...hehehe! mmg kenangan yg besh ar coz mula2 penakott nak mampos...tp bila dah wat...perrrgghhhh! xsangka neves2 aku hilang...hehee! Sesi lakonan dihandlekan oleh en.Shafie ....dia CooL je memanjang & suka explain mcm2 hal dgn sore romantik dia...keh3...lawak2! 

En.Shafie amik markah LakoNan
Ni lakonan bukan main2 punya lakonan ar...ni lakonan baeeekkkk punya tau ada amik2 markah utk program kursus kitaowng tu....hehehe...thats why kena wat betul2 time sesi lakonan tu....chewahhh dah mcm Akademi fantasia la pulak...hahahahhaha!

Aku digandingkan dgn pelakon Taiwan - SAM...haha
Pas aku ponat berlakon....kami di ajaq utk lakukan proses menelefon prospek...huhu! mcm2 dialog kitaowng kena sediakan...betul2 ngalahkan akademi fantasi...ni slamat xde sesi nyanyi2...mmg abeshla rating show AF nanti...hhahaha! dalam sesi menelefon prospek...kitaowng kena telefon prospek sbenar...so utk memudahkan urusan aku...aku kol ar member2 aku & termasuk gf  aku masa tulah...siap bergayut lebih 30 minit tu coz penyelia hilang ntah ke mana ntah time tu...hahhaa...dulik pe aku...Etiqa bayar bil tepon...aku hentamla bergayut...hehehe! 

Tgh gayut2 masa ni sbb penyelia hilang...hehehe
       Pas settle penyelia check results telefon...aku dapat tertinggi sbb berjaya kol 15 owg prospek dalam tempoh yg diberikan...al-maklumlah...nama pun tepon kawan...so aku kautim2 la dgn diowng...hehehhe~

        Nak dipendekkan citer...mcm2 pengalaman ar aku dapat kat sana termasukla wat survey org awam kat central market....masa tu baru ar aku sedar bukan main susah nak survive dalam dunia pekerjaan....xde benda yg kita leh dpat dgn senang...sumenya kena start from below...huhuhu! So pasni......xkira dalam bidang papepun....desire tu yang penting...kalau xde keinginan yg kuat...kita mmg susah nak survive dalam apa2 bidang pun.....so morale of the story....jadilah insan yg berguna dalam memajukan sukan utk negara demo....!(apa yg aku kerepek2kan ni)  Hehehe!

Peserta2 Akademi Etiqa Bergambaq sbelum balik